13 lækre småkager

1. Vaniljekranse
Den danske småkageklassiker over dem alle. Sprøde, smørbagte og med den helt særlige smag af vanilje og mandler. De formes i små ringe med en tyl og bages, til de er gyldne i kanten. Et must i julesæsonen – men også uimodståelige resten af året.
2. Brunkager
Sprøde, krydrede og uundværlige til jul. Brunkager laves med brunt sukker, sirup, kanel, nelliker og ingefær, og der kan tilsættes mandler eller nødder for ekstra bid. Skæres tyndt og bages kort – og de dufter helt fantastisk, mens de er i ovnen.
3. Pebernødder
Små, runde og fulde af smag. Pebernødder er let krydrede med hvid peber, kardemomme og kanel og har en perfekt sprød konsistens. De er nemme at bage i store portioner – og umulige at holde fingrene fra.
4. Chokoladesmåkager
Lækre glutenfri småkager med chokoladestykker, ofte kaldet cookies. De fås i alverdens variationer – med mørk, lys eller hvid chokolade, nødder eller tørret frugt. De kan være seje i midten eller helt sprøde, alt efter smag og bagetid.
5. Finskbrød
En klassisk julesmåkage, der består af en smørdej med perlesukker og hakkede mandler på toppen. De smager sødt, sprødt og lidt nostalgisk. Ofte skåret i aflange stykker og serveret til kaffe eller gløgg.
6. Kokosmakroner,
Bløde og saftige i midten, sprøde udenpå. Kokosmakroner er lavet af æggehvider, sukker og kokosmel – og nogle gange med chokolade i bunden. Perfekt til dem, der elsker kokos (og nem bagning).
7. Jødekager
Tynde småkager med sukker og kanel på toppen – og gerne et lille drys hakkede nødder. En klassiker, som mange kender fra bedstemor. Navnet er gammeldags, men kagerne holder stadig 100 % i smag og nostalgi.
8. Havregrynskager
Enkle småkager lavet med havregryn, smør og sukker – nogle gange med rosiner eller chokolade. De bliver dejligt sprøde og har en lidt karamelliseret smag. Let at lave og gode som hverdagskage.
9. Biscotti
Italienske mandelsmåkager, der bages to gange for at blive ekstra sprøde. Perfekte til at dyppe i kaffe eller dessertvin. Kan også laves med pistacie, chokolade eller tørret frugt. Langtidsholdbare og super flotte.
10. Sprøde smørkager
Klassiske småkager med høj smørprocent, gerne skåret ud i figurer eller stjernetegn med udstikkere. Ofte pyntet med sukker, glasur eller chokolade. De er nemme at lave og sjove at bage med børn.
11. Napoleonshatte
Trekanter af mørdej med en marcipankugle i midten, dyppet i chokolade. Lidt mere avancerede, men virkelig lækre. De kombinerer det søde fra marcipanen med det sprøde fra dejen og det bitre fra chokoladen.
12. Kransekagetoppe
Selvom de teknisk set ikke er “småkager”, fortjener de en plads. Kransekage lavet med marcipan, æggehvide og flormelis sprøjtes ud i små toppe, bages gyldne og dyppes i chokolade. En favorit til nytår, men også skøn til kaffen året rundt.
13. Citronmåner – i småkageversion
Forestil dig den friske smag af citron, men i små, sprøde bidder. Citron-småkager laves med citronskal og saft, og ofte med et let lag glasur. Perfekte som frisk alternativ til de tungere småkager – og helt uundværlige om foråret og sommeren.